Faq

Waar kan je de zepen voor gebruiken?

Met onze zepen kan je wassen: je gezicht, je handen, je voeten, je hele lichaam, en zelfs je haren!

Wij houden van producten die veelzijdig inzetbaar zijn :)

Hoe was ik mijn haar dan, want ik ben vloeibare shampoo gewoon?

Je maakt je haren nat. Je wrijft de zeep over je haren en over je hoofdhuid. Je masseert alles goed in. Je geniet van de subtiele geur, het zachte gevoel, en het schuimende sop. Dan spoel je je haren uit en je bent klaar! Zelf was ik mijn haar altijd twee keer: twee keer inwerken, twee keer uitspoelen. Als je fabrieksshampoo gewoon bent, kan het een tijdje duren voor je haar gewend is aan de nieuwe, zachtere zeep. Maar al gauw zal je merken hoe zacht en schoon je kapsel aanvoelt na de wasbeurt! Wil je een heel makkelijke, milieuvriendelijke en effectieve conditioner? Meng dan een eetlepel biologische appelazijn door 500 ml water. Dep je haar na de wasbeurt handdoekdroog, spoel het met dit mengsel. Laat even inwerken. Spoel het daarna uit. Wil je een extra verwenbeurt voor je haar? Maak dan een thee van een half kopje kamille voor blond haar, of een half kopje rozemarijn voor donker haar, zeef, en voeg aan deze thee appelazijn toe. Wacht tot het is afgekoeld, en masseer dit door je haren na de wasbeurt. Laat even inwerken. Spoel uit. Klaar!

Waarom zou ik deze zepen gebruiken en geen andere?

Fabriekszepen en shampoos bevatten vaak chemische bestanddelen die niet altijd vriendelijk zijn voor de huid, noch voor het milieu: denk bewaarmiddelen, chemische kleur – en geurstoffen, agressieve reinigingsmiddelen. Ook zijn fabriekszepen vaak verpakt in overbodig wegwerpmateriaal.

Onze zepen bevatten enkel natuurlijke ingrediënten: plantaardige olie en plantaardig vet, essentiële olie, natuurlijke kleurmaterialen. Verder zijn onze zepen verpakt in alleen papier met een etiket, om het milieu minder te belasten.

Onze zepen zijn dus:

-natuurvriendelijk(er)

-huidvriendelijk(er)

-duurzaam (ze gaan zeker een jaar mee)

-multifunctioneel (je kan er je lichaam, handen, voeten, gezicht en haren mee wassen)

-mooi en authentiek – elk stuk uniek, geen bandwerk

-lokaal en kleinschalig gemaakt, wat ons betreft is dat eerlijker

-handig in gebruik: je kan ze makkelijk meenemen op uitstap of op reis, of je kan ze cadeau geven

Er staat 'uitverkocht' onder alle zepen, kan ik ze alsnog bestellen?

Ja, dat kan! Omdat ik de vereenvoudigde versie van Jouwweb gebruik, kan ik die 'uitverkocht' niet uitschakelen. Alle zepen die op de website staan, kan je bestellen, door een mailtje te sturen naar tisomzeep@yahoo.com

Hoe bewaar je de zeep het best?

Je bewaart de ’t Is Om Zepen het best op een koele, donkere plaats. Eens ze in gebruik zijn, heb je er het langst plezier van als je ze tussen wasbeurten in even droog dept, of als je de zepen in een kwaliteitsvol zeepbakje legt. Zepen kunnen wegsmelten als ze in een plasje water blijven liggen: daarom is een zeepbakje ideaal. Een zeepzakje is nog handiger in gebruik: niet alleen kan je het in de douche hangen, zodat je zeep tussen gebruik in snel droogt, maar je kan het ook als zacht scrubbend washandje gebruiken, èn wanneer je kleine restjes zeep hebt, kan je die in je zeepzakje doen, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je zepen! Zeepzakjes kan je hier bestellen!

Hoe worden de zepen gemaakt?

De zepen worden gemaakt door oliën en vetten (in ons geval olijfolie en kokosolie) te smelten en te vermengen met vloeistoffen (veelal water en essentiële olie) met behulp van loog. De zeepmassa wordt in een mal gegoten, moet daarna drogen en vier weken rijpen, en daarna wordt de zeep versneden en verpakt.

Wij gebruiken voor zover mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong. We gebruiken altijd plantaardige ingrediënten. We gebruiken nooit palmolie omdat die volgens ons niet eco is. We doen ons best om zo ecologisch mogelijk te werk te gaan. Daarom hebben we ook gekozen voor het 'koude procédé', waarbij de zeep slechts kort verhit wordt en daarna vier weken moet rijpen. Zeep die volgens het koude procédé gemaakt wordt, is veel minder snel klaar voor gebruik dan zeep die volgens het warme procédé gemaakt wordt, maar koud is ecologischer omdat de zepen slechts heel kort verhit worden. Bij het warme procédé worden zepen vier uur aan een stuk op hoge temperaturen verhit.

Het is voor ons een absolute vanzelfsprekendheid dat we geen zepen op dieren testen – dit is trouwens verboden in de gehele EU.

Waarom zit er loog in?

Je kan geen zeep maken zonder loog. Alle zepen die je koopt, bevatten loog. Ook gietzeep: daar is de loog al in verwerkt.

De loog zorgt ervoor dat de vetten en de vloeistoffen zich verbinden tot zeep. Tijdens dat proces transformeert de loog volledig: er blijft niets meer van over. In vroegere tijden maakten mensen loog door wekenlang regenwater doorheen houtas te gieten en zo kali te maken. In principe kunnen wij bij ’t Is Om Zeep dat ook doen, maar dan worden onze zepen onbetaalbaar duur, want dan neemt het maanden in beslag voor de zeep klaar is.

Wij bieden liever betaalbare, duurzame zepen aan.

 

Wat is de PH waarde van de zepen?

 

De PH is ongeveer 9.

Hoe lang blijft de zeep houdbaar?

De zepen bevatten geen bewaarmiddelen. Toch kan je ze makkelijk een jaar, of zelfs langer bewaren. Na een jaar kan het zijn dat de geur vermindert, en de kleur wat minder uitgesproken is. Maar zeep kan niet slecht worden. Zorg ervoor dat je de zeep na elke wasbeurt in een zeepbakje legt, waar het water uit weg kan lopen. Of hang je zeep in een zeepzakje te drogen. Zo heb je langer plezier van je zeep!

Zijn er ook ’t Is Om Zepen met jasmijnolie, of met essentiële olie van roos?

Nee, helaas. Om essentiële olie van jasmijn en roos te maken heb je gi-gan-tisch veel kleine bloemblaadjes nodig, die allemaal met de hand geplukt worden. Dat kost stukken van mensen: als we die kostprijs in de verkoopprijs verwerken, wordt de zeep onbetaalbaar – voor jou èn voor ons. Wij willen een betaalbare zeep aanbieden. We willen ook zepen met natuurlijke geuren aanbieden: we gebruiken nooit kunstmatige geuren van jasmijn of roos, die veel goedkoper zijn.

Wat we wel kunnen aanbieden is zepen die een roosachtig aroma hebben: deze zijn dan met de essentiële olie van roosgeranium (grotere bloemblaadjes, en dus een veel betaalbaardere essentiële olie) gemaakt.

Hoe zit het met het gewicht van de zeep?

Wij streven naar afzonderlijke zepen die elk 80 gram wegen in verse toestand. Door het drogen krimpt de zeep en gaat ze minder wegen. Doordat wij ambachtelijk werken en elke zeep met de hand is gegoten en gesneden, is het onmogelijk om exact 80 gram te bereiken. We proberen er altijd voor te zorgen dat de zepen meer dan 80 gram wegen.

Er blijft een wit residu achter in mijn douche, wat is dit?

Soms kan er wat residu achterblijven – dit is verzeepte kokosolie en kan geen enkel kwaad. Je was het weg door een keer extra te spoelen, of met een beetje verdunde azijn.

Heb jij je zepen laten testen?

Jazeker! Mijn zepen zijn getest en veilig beoordeeld door een erkend bedrijf. Wist je dat de EU iedere zeepverkoper verplicht om zijn/haar zepen uitvoerig te laten testen op veiligheid en hygiëne? De cosmetica-wetgeving is heel streng gereglementeerd: je mag niet zomaar zeep maken en verkopen -- onze huid is immers kwetsbaar. 

Ik ben een fier lid van de GCSTM: de Guild of Craft Soap & Toiletry Makers. Dit is een instantie die enkel leden aanvaardt die kunnen bewijzen dat ze hun cosmetica producten volgens de Europese wetgeving hebben laten testen en certificeren: een kwaliteitslabel.